Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Истина" - страница 88
Трудно е да се изразят добре общоизвестни истини" - "Difficile est proprie communia dicere.
Хораций
Инстинктът за самосъхранение на лъжата: да бъде близо до истината.
Владимир Хочински
Каквото и да си говорим - истината е една: зима няма никаква.
Емил Чолаков
Нека кажа една безспорна истина: утре ще е понеделник. Но пък тих и кротък понеделник.
Емил Чолаков
Ами бях в сутрешната емисия (на 1-ви април) и се чудех какво да кажа. И накрая излязох и казах, че вали сняг. И то пък се оказа, че доста хора са тичали до прозорците, за да видят дали е истина.
Емил Чолаков
Имах малко топлина в измръзналото си тяло. По костите ми месото не беше много. Стигаше само за злоба – последното от човешките чувства, онова, което е най-близо до костите. (...) Не познавам хората, които се спали до мен на затворническия нар. Никога не ги питах за нищо и не защото се придържах към арабската пословица: "Не питай и няма да те лъжат”. Беше ми все едно дали ще ме лъжат, или не – аз бях извън истината, извън лъжата. За такива случаи криминалните имат много категорична, образна, груба поговорка, просмукана с огромно презрение към задаващия въпроса: "Дори да те лъжат – вярвай”. Не разпитвах и не вярвах.
Варлам Шаламов
Най-удивителната идея в Християнството – в това Християнство, което е проповядвано от Иисус и е разбираемо за разума – е идеята, че единствено чрез любовта ние можем да постигнем духовна връзка с Бога. Всяко живо знание за Бога почива върху фундаменталната истина, че в нашия живот ние преживяваме Бога като Воля-за-Любов.
Алберт Швайцер
Прастара е грешката, че съвършено вярно е само онова, което е доказано, и че всяка истина почива върху доказателство – напротив, всяко доказателство почива върху недоказана истина.
Артур Шопенхауер
Вечни истини няма.
Освалд Шпенглер
Ти вярваш, че щастието идва от онова място, където си бил щастлив поне веднъж – но истината е, че то е в нас самите.
Франц Шуберт
Божественото е дело на Бога, а човешкото – на "човека". Моето дело не е нито божествено, нито човешко; то не е нито истина, нито благо, нито право, нито свобода; то си е мое дело и това не е общо дело; това е единствено дело, тъй като аз сам съм Единствен.
Макс Щирнер
Истината е последният победител.
Ян Хус
Ако забележа в заповедите на папата нещо, противоречащо на истината, то аз никога няма да се подчиня, дори ако поставите пред мен огън, приготвен за изгаряне на тялото ми.
Ян Хус
Три неща не могат да останат за дълго скрити: Слънцето, Луната и истината.
Конфуций
Предишна
1
...
85
86
87
88
(Текуща)
Следваща