Цитати на тема "Път" - страница 83
Христос ни призовава: Никого и никога не осъждайте. Оставете всичкия съд на Мен. Аз съм справедливият Съдия. Аз всичко виждам, всичко знам, кой какво върши, с какво се занимава. На всеки ще въздам според делата му! А вашият дълг, казва Христос, - ако Ме обичате наистина, - е да опазите моите заповеди. Моята заповед - обичайте се един друг, прощавайте си, отстъпвайте си, търпете се, давайте милостиня, оправдавайте ближния си, а себе си винаги укорявайте. Само тогава ще намерите верния път към спасението.
Герман Чесноков
Ако те посещават скърби, значи Бог те обича. По тежките изпитания и скърбите, които ни праща Господ разбираме, че Той ни обича. Светите отци казват, че ако вътрешният ти мир не бива смущаван от нищо, значи си избрал неверен път и правиш нещо по волята на врага, а той не те закача, понеже си в в ръцете му. Ако съвсем всичко около теб е наред и нямаш особени изкушения, значи той те е впримчил, а ти не забелязваш, че си в негова власт.
Тадей
Бих искал да се обърна към всички вярващи православни християни.
Не се страхувайте от нищо, бъдете твърди в любовта си към Бога, пазете чистотата на православната вяра, която е пътят, водещ към Бога. Обичайте се, търпете се, помагайте си. Злото ще премине, а доброто ще живее вечно. Ако изтърпим всичко, живеем в любов към всичко и един към друг, никое зло няма да ни победи. Бог е Бог на силата. А злото няма сила.
Живейте с Бог и ще бъдем радостни, щастливи и благословени!
Онуфрий Киевски
Обичам Христос, защото, когато се страхувам, си спомням, че Той изпита страх в Гетсиманската градина. Обичам Христос, защото, когато плача, си спомням, че Той плака пред гроба на Своя приятел. Обичам Христос, защото, когато бивам предаден, си спомням, че ученик Го предаде със " сладко" целовaние . Обичам Христос, защото, когато изпитвам болка, си спомням за Неговия кръст. Обичам Христос, защото, когато се отчайвам и в мен се изпълвам с въпроси "защо", си спомням Неговите думи:"Боже Мой, Боже Мой, защо Си Ме оставил?". Обичам Христос, защото всеки път, когато умирам, чувствам, че Той ме възкресява.
Хaрaлaмпус Пaпaдопулос
С Бога всичко е възможно. Трябва да си кажеш: "Днес няма да пия и да пуша!" и да изтърпиш с Божията помощ, а утре - всичко отначало... Човек не може да преодолее сам зависимостта към един или друг наркотик, омразата, обидата. Трябва много да го да искаш и да молиш Бог за избавление. Пие ти се, пуши ти се, извикай: "Господи, помогни ми! Нищо не мога да направя сам!" Осъзнай собствената си немощ, прехвърли немощите си на Бог и ще видиш какво ще се случи. Няма друг начин.
Защо водката и наркотиците са навсякъде около нас? Защото никой не ни е обяснил, че има нещо друго, много по-добро, че има любящ Отец. Защо да се освобождаваме от зависимостите? За да може, вместо пушене, водка, наркотици, в теб да се засели Бог, който е любов. Тоест, човек съзнателно сменя тютюнопушенето, водката, омразата, обидата със Светия Дух. А това е съвсем различна радост, това е блаженство, безкраен път.
Петър Мамонов