Цитати на тема "Ден" - страница 94
Вие знаете, неведнъж съм ви говорил, как и за какво ще съди човечеството нашият Господ Иисус Христос, когато дойде денят на Страшния Съд. Той няма да попита никого от нас: "Бил ли си на поклонение?”. Не ще поиска да знае. "Поклони ли се на Моя гроб в Йерусалим?”. "Беше ли девственик?” – и това няма да попита, но ще попита само едно: "Дава ли милостиня? Върши ли някога дела на милосърдието?”.
И ще каже удивителните слова: "Истина ви казвам: доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили". (Мат. 25:40)
Всяко добро, което правим за бедните, за нещастните братя, Той приема като добро, сторено на Него Самия. Всяка милостиня, която пускаме в ръката на бедния, приема Сам в Своята ръка.
Лука Войно-Ясенецки
Млад мъж решил да се замонаши, затова отишъл при стария игумен, за да разговаря с него.
- Какво искаш, дете? - попитал седящият старец.
- Искам да стана монах.
- А способни ли си да приемеш тежестта на духовния живот?
"Разбира се че съм", отговорил младежът.
- Имам всичко, което ми е необходимо! Мога да работя по цял ден без да спирам, ям само зеленчуци и не пия нищо освен вода. Поемам удари без гняв, отивам там, където ми кажат и мога да прекарам дълго време в една стая, без да излизам.
Старият авва само се засмял и посочил към близката поляна, където бил вързан кон.
- Виждаш ли онзи кон?
И той яде зеленчуци, носи товари, работи по цял ден, ходи там, където му е казано, пие вода, не излиза от обора и понася ударите без гняв. Но без самосъзнание и любов към Бог, той е само обикновен кон.
Теофан Затворник
Ако започваш деня си с молитва и първата си мисъл принасяш на Бога, то по този начин показваш, каква е твоята воля, и получаваш Божието благословение. А ако не се молим нито сутрин, нито вечер, а и въобще ако не се молим, то какви отношения имаме към Бога? Страшно е дори да си помислим за това, а в такова състояние често преминава целият ни живот. Не може да се моли този човек, който е съединил своята воля с тази на дявола и не осъзнава това. Светиите казват, че този човек, който не се моли на Бога, той е с дявола, т.е. живее в неговото робство.
Илий Ноздрин