Цитати на тема "Начин" - страница 83
Първата благородна истина на Буда е, че когато чувстваме страдание, това не означава, че нещо не е наред. Какво облекчение. Най-накрая някой каза истината. Страданието е част от живота и не е нужно да чувстваме, че се случва, защото ние лично сме направили грешен ход. В действителност обаче, когато чувстваме страдание, си мислим, че нещо не е наред. Докато сме пристрастени към надеждата, ние чувстваме, че можем да намалим тонуса си, да го оживим или да го променим по някакъв начин и продължаваме да страдаме много.
Пема Чодрьон
Това, което правите за себе си, всеки жест на доброта, всеки жест на нежност, всеки жест на честност и ясно виждане към себе си, ще повлияе на начина, по който преживявате своя свят. Всъщност това ще промени начина, по който преживявате света. Това, което правиш за себе си, правиш за другите и каквото правиш за другите, правиш за себе си.
Пема Чодрьон
Следващият път, когато загубите дух и не можете да издържите да изпитате това, което чувствате, може да си припомните тази инструкция: променете начина, по който го виждате и се наведете. Вместо да обвиняваме дискомфорта си във външните обстоятелства или върху собствената си слабост, можем да изберем да останем присъстващи и будни за нашия опит, да не го отхвърляме, да не го схващаме, да не купуваме историите, които неумолимо си разказваме. Това е безценен съвет, който се отнася до истинската причина за страданието - вашата, моята и тази на всички живи същества.
Пема Чодрьон
Но по-често намирам, че възрастта е дала вид удобна анонимност. Като цяло не сме особено интересни - чакаме автобус, вървим по улицата; по-младите хора са заети с оразмеряването един на друг, по начина, по който децата в парк ще регистрират само други деца. Не сме точно невидими, но не сме забелязани, което по-скоро ми харесва; оставя ме свободен да правя това, което писателят прави така или иначе, да слушам и да гледам, но с добавената пикантност да се чувствам като че ли съм някакъв наблюдателен пътешественик във времето, на ръба на нещата, свидетелстващ за обичаите на друга епоха.
Пенелъпи Лайвли