Quotes.bg
Начало
Автори
Цитати на деня
Популярни цитати
Теми
Цитати на тема "Нещо" - страница 22
Разумът ... противоречи на установения ред на хората и нещата от името на съществуващите обществени сили, които разкриват ирационалния характер на този ред, защото "рационалното" е начин на мислене и действие, който е насочен към намаляване на невежеството, разрушението, бруталността и потисничеството.
Херберт Маркузе
Диалектическата логика разрушава абстракциите на формалната логика и на трансценденталната философия, но също така отрича конкретността на непосредствения опит. До степента, в която това преживяване се свързва с нещата, каквито изглеждат и се случват, то е ограничено и дори фалшиво преживяване. То постига своята истина, ако се е освободило от измамната обективност, която прикрива факторите зад фактите, тоест ако разбира своя свят като историческа вселена, в която установените факти са дело на историческата практика на човека.
Херберт Маркузе
Интелектуалецът е викан на тепиха... Не криете ли нещо? Вие говорите език, който е подозрителен. Не говориш като останалите от нас, като човекът от улицата, а по-скоро като чужденец, на когото мястото не е тук. Трябва да ви намалим до минимум, да разкрием триковете ви, да ви прочистим.
Херберт Маркузе
Във връзката си с реалността на ежедневния живот, високата култура на миналото беше много неща противопоставяне и украса, възмущение и примирение. Но това беше и появата на царството на свободата: отказът да се държиш.
Херберт Маркузе
Душата съдържа малко тайни и копнежи, които не могат да бъдат разумно обсъдени, анализирани и анкетирани. Самотата, самото състояние, което поддържаше индивида срещу и извън неговото общество, стана технически невъзможна. Логическият и лингвистичният анализ показват, че старите метафизични проблеми са илюзорни проблеми; търсенето на "смисъла" на нещата може да бъде преформулирано като търсене на значението на думите, а установената вселена от дискурс и поведение може да предостави напълно адекватни критерии за отговора.
Херберт Маркузе
Не знам как е да започнеш да работиш върху нещо, което не ти харесва, и преди да го разбереш, че си старец.
Херман Манкевич
Винаги съм писала само за себе си - да изяснявам нещата, да изяснявам нещата със себе си, да разбирам по вътрешен начин какво всъщност се случва.
Херта Мюлер
В мен няма никакви особени техники на игра. И даже аз никога не съм вярвал в подобни неща. В актьорството няма правила, аз играя с чисти инстинкти.
Хийт Леджър
Какво? Разбира се, че не ми се идеята за смъртта! Но ако умра действително твърде млад, се надява, че ще мога да изпълня достатъчно неща, че да ме помнят.
Хийт Леджър
Писането е много детска площадка - артистична детска площадка. Това е най-забавното нещо, което правя.
Шаная Туейн
Свещеникът е огромно същество, защото кара тълпата да вярва в удивителни неща.
Шарл Бодлер
Да бъдеш велик човек и светец за себе си, това е единственото важно нещо.
Шарл Бодлер
Бракът - чудесно нещо, за което е нужно да се мисли цял живот.
Шарл Морис дьо Талейран
От брака на фантазията с желанието се ражда нещо повече, от колкото позволява живота.
Балтазар Грасиан
Прекаляването с нещо е форма на лъжа.
Балтазар Грасиан
След като прекарах 37 години от живота си в армията като резервист и никога не бях срещал гей през цялото това време и никога не бях говорил за това през всичките тези години, просто си помислих защо, по дяволите, те не трябва да служат ? Те са американски граждани. Стига да не правят неща, които са вредни за някой друг... Така че излязох за това.
Бари Голдуотър
Бог - това е доброволната причина за всички неща.
Барух Спиноза
Ако правите нещо, което не трябва да бъде, търпете това, което не ви харесва.
Бенджамин Франклин
Трябва да преминем към етапа на правенето на всички правилни неща по всички правилни причини, вместо да правим всички правилни неща по всички грешни причини.
Бъкминстър Фулър
Жалостта е най-лошото нещо, което една жена може да предложи.
Вики Баум
Днес развлеченията постоянно подчертават посланието, че нещата са прекрасни такива, каквито са. Но има и друг вид кино, който казва, че промяната е възможна и необходима и зависи от вас.
Вим Вендерс
Филмите са нещо, което хората виждат по целия свят, защото има определена нужда от тях.
Вим Вендерс
Предишна
1
...
21
22
(Текуща)
23
...
100
Следваща