Цитати на тема "Имам" - страница 2
Някой ден ще разбереш, че има хора, които никога няма да те предадат. Но преди това трябва да минеш през много предателства.
Някой ден ще разбереш, че външният блясък не е нищо в сравнение с вътрешната красота. Защото всичко, което е отвън, се отмива още с първия дъжд, а това, което е отвътре – гори завинаги. Дори да е почти угаснало и да припламва незабележимо, винаги можеш да го разгориш отново и да сгрееш душата си.
Някой ден ще разбереш, че добротата, нежността и грижата са проява на вътрешна сила, а не на слабост.
Константин Хабенски
Обидчивостта – това е една от най-сериозните страсти. Тя показва, че човек се е отдалечил от Бога. Понеже когато Бог пребивава в човешкото сърце, човек се преизпълва с вътрешна сила и мъжество. Той може да понесе немощите на ближните си и не изгубва мира и любовта в себе си, дори когато го оскърбяват.
Обратното – човек, който е лишен от благодат и е отдалечен от Бога не притежава вътрешна здравина. Не е по силите му да изтърпи дори и някоя мека забележка! Не възприема любовта на ближните и тълкува всичко изопачено. Всяко намерение, дори и доброто възприема като злоумисъл! И както обидчивият човек не е способен да усети добронамереността на ближния си, по същия начин той не може да разбере и трудностите или проблемите му. Вперил е поглед единствено в себе си: "Казаха ми нещо лошо, обидиха ме, оскърбиха ме!" Дори не му хрумва да си помисли, че този насреща има някаква болка в душата, затова и говори обидни или неприятни.
игумения Домника, Ново-Тихвински манастир
Ще кажа следното: "Живях щастливо и безгрижно дълго време и бях сигурен, че всичко е в моите ръце и винаги ще бъде така. Но когато срещнах неочаквано изпитание, разбрах, че не мога да се справя сам. Да, можеш да бъдеш силен, можеш да имаш успех, но всичко това ни е дадено отгоре и за всичко е Божията воля. Затова знам със сигурност, че за всичко, което имаш, трябва да благодариш на Бог, за всичко, от парче хляб до дете."
Дмитрий Певцов